Купувачите на имоти  вече искат повече пространство, повече като брой

...
Купувачите на имоти  вече искат повече пространство, повече като брой
Коментари Харесай

Експерт: Има сериозен риск в момента за покупката на имот „на зелено“

Купувачите на парцели  вече желаят повече пространство, повече като брой и по-големи като размер пространства. Затова доста от покупко-продажбите в действителност бяха продажба на по-малко жилище и пазаруване на по-голямо, добави специалистът. сподели за Българска телеграфна агенция Добромир Ганев, ръководител на Националното съдружие „ Недвижими парцели “ (НСНИ). Според него за пръв път у нас се следи българи да купуват втори дом. Не да продават парцел, с цел да купят нещо на село, а да купуват второ жилище, всекидневно покрай града, в по-малка селищна система, където има повече пространство и въздух, изясни Ганев.
 
Като сериозен фактор за раздвижването на пазара той уточни и инфлацията, която покачва желанието на хората да получават активи, с цел да защитят спестяванията си. Може би има българи, които купуват злато или акции, само че като цяло през годините се видя, че жилищата са най-предпочитаната опция за вложения, означи специалистът.
 
В бранша на строителството също настъпиха промени и от предходната година към този момент се строят по-големи жилища, добави Ганев. По думите му повишаването на материалите също въздейства на държанието на бизнесмените. Тези, които са постоянни финансово, не пускат продажби „ на зелено “, желаят да довършат обектите си, с цел да видят каква ще е същинската себестойност, изясни той и  напомни, че строителството се разграничава доста от останалите търговски браншове, защото за произвеждането на продукта се изисква доста време и никой не може да предвижда през този интервал какви процеси ще текат.
 
Има сериозен риск за тези, които желаят да купуват „ на зелено “
 
Ганев предизвести, че в актуалната обстановка има сериозен риск за тези, които желаят да купуват „ на зелено “.  По принцип подобен вид покупка е рискова, изключително в доста ранен стадий на плана, примерно на ров, изясни специалистът. Според него хубавото на такава инвестиция е, че дава опция парцелът да се купи по-евтино и да се продаде след това по-скъпо.

Българите стремително теглят заеми за покупка на жилище

В актуалната обстановка обаче би трябвало доста да се внимава, изключително от хора, които нямат опит и знания, тъй като част от бизнесмените се финансират от продажбите „ на зелено “ и, в случай че осъществят някакви загуби, могат да имат проблеми въобще със завършването на постройката, добави той.
 
 istock istock
Ганев разяснява още, че у нас към момента има проблем с набирането на статистически данни. Според него Агенцията по вписванията има доста добър софтуерен артикул, само че няма потенциал – финансов и административен, да изнася доста информация. Сега да вземем за пример знаем какъв брой покупко-продажби има във Варна, обаче в кой регион са няма никаква яснота; имаме данни за три типа парцели, а те са несъмнено 30; това не ни дава опция да проучваме добре пазара, изясни специалистът.
 
Основните пазари за търговия с недвижими парцели в страната са 6-7 града, Черноморието, Банско, добави Ганев. Според него близо 75 на 100 от покупко-продажбите у нас се случват на тези места. Той посочи, че през предходната година в страната има осъществени 247 937 покупко-продажби, като растежът е с 28 %. Сключените законни и договорно вписани ипотеки са 48 986, с 22 на 100 повече спрямо 2020 година
 
За пазара с офисни площи Ганев уточни, че се развива най-добре в София и Пловдив. Неговата позиция е, че неналичието на автомагистрала в Северна България забавя навлизането на вложители в този регион и заради тази причина няма съществено търсене нито на офиси, нито на индустриални терени.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР